Primo Project Management

В големите градове на страната най-много са поскъпнали жилищата старо строителство в Пловдив – с 12% за година, показват данни на Националния статистически институт. Но ако вземем общото покачване на цените на новото и старото строителство, София запази първото си място сред големите градове в страната в класацията за най-бързо поскъпване на жилищата. През третото тримесечие на миналата година цените на апартаментите и къщите в столицата са с 9,9% по-високи от същия период на предходната година. София остава на първо място, но повишението на цените в другите големи градове с над 120 хил. жители се доближава до това в столицата. Това показва, че търсенето на имоти нараства във всички големи градове на страната.

София е на първо място в класацията благодарение на сериозното покачване на цените на новото строителство. Жилищата в нови сгради в столицата поскъпват с 11,4%, докато цените на апартаментите и къщите старо строителство нарастват с 8,9% за година. Така София е на първо място при поскъпването на новото строителство.

Но по отношение на съществуващите жилища на първо място по покачване на цените е Пловдив с 12%. В резултат градът под тепетата се изкачва на второ място по общо поскъпване на къщите и апартаментите. За година цените на жилищните имоти в Пловдив са нараснали средно с 9,2%. Като при новото строителство поскъпването е с 5,7%.

Само в рамките на третото тримесечие лидер на пазара отново е София с повишение на цените на имотите от 4,4%. Новите жилища в столицата са поскъпнали с 5,3% в рамките на три месеца, а при старото строителство повишението е с 3,8%. Второто място е за Бургас, където поскъпването е с 3,8% за три месеца, като при съществуващите жилища покачването на цените е по-голямо отколкото при новото строителство.

Вижте цялата статия ТУК.

Източник: в. Труд

Categories:

One Response

  1. Hi, this is a comment.
    To get started with moderating, editing, and deleting comments, please visit the Comments screen in the dashboard.
    Commenter avatars come from Gravatar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *